Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

CATALUNYA, TERRA DE BANDOLERS. Dissabte 21 d’abril 2018. Només llista d’espera!

abril 21, 2018

PLACES EXHAURIDES! NOMÉS LLISTA D’ESPERA!

Durant els segles XVI i XVII, Catalunya és una terra governada per virreis. Virreis nobles o bisbes virreis, tots ells van intentar resoldre un problema que va arribar a ser una obsessió: els bandolers.

La Catalunya del barroc era una terra violenta, terra de gent armada amb masies fortificades per on circulaven amb relativa llibertat bandolers catalans que es van fer famosos arreu de la península. Contemporanis de Cervantes, de Lope de Vega i del Rector de Vallfogona, els noms d’en Perot Rocaguinarda, Joan de Serralloga,  Trucafort o  Toca-son corrien de boca en boca…

La corona espanyola tenia  en Catalunya un problema d’inseguretat de gran envergadura. El Marquès d’Almazan, virrei del 1611 al 1615, ho definia així: La llibertat és aquell ordre que permet circular pels deserts de Castella sense armes, mentre que les “llibertats” catalanes introdueixen el desordre per tots els camins del Principat. El conegut suport popular que rebien els bandolers traspua una mena de rebel·lió latent que culminarà amb la revolta de 1640, la guerra dels Segadors. A partir d’aleshores, el fenomen bandoler anirà desapareixent.

Us proposem una aproximació al bandoler català que a banda d’inspirar textos literaris i herois romàntics,  va ser realment protagonista del seu temps. La  Catalunya del barroc era tremendament complexa, enfrontada en lluites estèrils entre antics bàndols nobiliaris (nyerros i cadells), ocupada per militars en guerra contra França, i lluitant alhora  per conservar els seus furs i lleis.

PROGRAMA

MATÍ

  • Ruta bandolera seguint les passes d’en Perot Rocaguinarda. Anirem fins a Olost on esmorzarem i tindrem l’oportunitat de conèixer de primera mà la vida del bandoler més famós en el seu temps. Sota el guiatge de la historiadora Carolina Trias, ens posarem al dia sobre la realitat catalana dels segles XVI i XVII i la vida dels bandolers amb en Perot lo Lladre (Perot Rocaguinarda) com a model.

Dinar en un restaurant de la zona

TARDA

  • Visita guiada al monestir de Santa Maria de Lluçà, al cor del Lluçanés, un petit monestir romànic i un dels més bonics, que de ben segur va ser testimoni de moltes de les aventures dels bandolers del barroc.
  • http://www.lluca.cat/el-municipi/gaudeix-del-poble/que-visitar/monestir-romanic-de-santa-maria-de-lluca.html
  • Acabarem la jornada amb un concert de música barroca, contemporània d’en Rocaguinarda, a l’església del monestir, a càrrec del Quartet Barroc de St Simó amb Joan Vives i Victor Vives, flautes de bec; Jordi Feliu violoncel; i Xavier Domínguez guitarra barroca.

Preu: 85€. Inclou autocar, esmorzar, dinar, visites guiades i concert a l’església de Sta Mª de Lluçà.

Més informació i inscripcions: acabanelles@gmail.com

Mostra els detalls

Data:
abril 21, 2018
Categoria d'Esdeveniment:

Organitzador

Alguema Cultural
Telèfon:
609762793 / 609890756 / 600470077
Email:
acabanelles@gmail.com
Web:
https://www.alguemacultural.cat

Recinte

olost

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *